Search for:
spinner

Abe Lyman and his Orchestra

do 30 mei 2024
Thema: Jazz

za 1 juni 2024, 16:00 uur – Classic Jazz.
Op de avond van 1 april 1922 zitten er 1500 gasten in de Cocoanut Grove, de nachtclub van het luxe Ambassador Hotel in Los Angeles. Het hotel is een high society locatie – staatshoofden en celebrities behoren tot de clientèle. Buiten zitten nog eens 500 gasten. De belangstelling gaat uit naar een debuterende band op de bühne: het orkest van drummer Abe Lyman! De band zal gedurende vijf jaar het huisorkest blijven.

Platenlabels kregen belangstelling. Alleen al voor Brunswick resulteerde dat in honderden opnamen. Het orkest trad op in films, en maakte soundtracks voor cartoons. Abe Lyman speelde slim in op de muzikale stijlontwikkelingen in de jaren ’20 tot ’40. Charlie Chaplin fungeerde twee maal als gastdirigent, waarbij hij zijn eigen stukken dirigeerde. Als een van de weinige dansorkesten uit LA in de jaren ’20, lukte het om nationale bekendheid te verwerven, tot aan de East Coast. In 1929 kwam het tot een Europese tournee.

Het perfecte samenspel – de hoge mate van groupiness – is een van de kwaliteiten van het orkest. De arrangementen laten fraaie klankkleuropposities horen tussen de instrumentengroepen. Een unieke kwaliteit wordt gevormd door de individuele solisten. Met hun bijzondere technieken creëren ze klanken die blijven verrassen.

Shake That Thing is de pittige opening van dit programma, eindigend in een zinderende finale. Het was een hit in het oeuvre van Lyman. De tekst “shake that thing” krijgt ook een vocale vorm. Wat bedoeld wordt met that thing? Dat is aan de fantasie van de luisteraar.

Het daaropvolgende Those Longing For You Blues begint met een chromatische daling in het ensemble waarboven wordt gesoleerd – een figuur waaraan geen einde lijkt te komen, en die verderop in het stuk wordt hernomen. Programmamaker Ate van Delden typeert dit stuk als “pure hot playing in the very best New Orleans tradition.”

Het bekende militaire hoornsignaal is een van de muzikale gegevens in Bugle Call Rag. Het solo-signaal klinkt al dan niet gevarieerd in meerdere instrumenten, éénmaal ook meerstemmig.
En zo heeft elk stuk zijn eigen karakter.

Details in de Gids.

Classic Jazz – een programma van Ate van Delden