Quatuor Agate | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Quatuor Agate

10 mei 2023, Kleine Zaal, Concertgebouw

Thema: Klassiek
Componisten/uitvoerenden: Béla Bartók | Johannes Brahms | Luigi Boccherini
Opnametechniek: Sem de Jongh

Het Franse Quatuor Agate bespeelt een breed muzikaal en emotioneel palet.

Van fris classicisme tot intense twijfels en romantische tederheid. Het Franse Quatuor Agate ontstond uit een ‘fantoomconcert’. Het stelde zich samen voor een eenmalig concert op Corsica, maar hoorde vervolgens nooit meer iets van de organisatie. Inmiddels waren de vier strijkers al aardig op streek. Ze regelden zelf een reeks concerten en begonnen uiteindelijk het eigen festival CorsiClassic – inderdaad, op dat ene eiland. In 2021 veroverde Quatuor Agate de Young Classical Artists Trust-prijs. In Amsterdam spelen ze drie kwartetten uit de lade ‘componisten met een B’.
Brahms, Boccherini en Bartók ‘Lief en grijnzend’ moet Boccherini’s Vijfde strijkkwartet klinken, volgens de aanwijzingen van de componist. Dit frisse classicistische werk wordt gevolgd door Bartóks Zesde strijkkwartet. Dat ontstond op de rand van de Tweede Wereldoorlog. Bartók verwerkt er satirische marsen in, maar ook intense twijfels en rouw. Van Brahms brengt Quatuor Agate het romantische Eerste strijkkwartet.
Het in 2016 opgerichte Quatuor Agate studeerde in Berlijn bij Eberhard Feltz en in Parijs, de stad waar het zich vestigde, bij ­Mathieu Herzog. Momenteel ronden de vier strijkers hun opleiding af bij het ­Quatuor Ebène aan de Hochschule für Musik in München. Onder de highlights van dit seizoen zijn een debuut in de Alte Oper Frankfurt, een herhaaloptreden in Wigmore Hall in Londen, samenwerkingen met het Quatuor Modigliani en cd-­opnames van de complete strijkkwartetten van Brahms. De afgelopen tijd trad het Quatuor Agate op in het Konzerthaus Dortmund en het Brucknerhaus Linz en op de festivals van Verbier, Salon-­de-Provence, Radio France en ­Mecklenburg-Vorpommern. Het is in ­residence bij de Fondation Singer Polignac en ProQuartet in Parijs en asso­ciate artist op het Festival La Brèche in de Franse Savoie. Bovendien heeft het ­Quatuor Agate in 2016 het CorsiClassic Festival opgericht, om te voorzien in klassieke muziek op het eiland Corsica.

Onder de collega’s met wie het kwartet samenspeelde zijn Frank Braley, Marc Danel, Enrico Pace en Gabriel Le ­Magadure, en masterclasses volgde het bij Gerhard Schulz, Valentin Erben, András Schiff, Tabea Zimmerman, Christoph Poppen en het Ysaÿe, Talich en Vogler Kwartet.

De violen die het kwartet in bruikleen heeft zijn gebouwd door ­Giuseppe Giovanni Guarneri en Omo­bono Stradivari, de altviool door Ferdinando Alberti en de cello door ­Giacinto Santagiuliana. In Het Concertgebouw maakt het ensemble zijn debuut.

Strijkkwartet in g, op. 32, nr. 5, G. 205 Allegro comodo; Andantino; Minuetto con moto – Trio; Allegro
Luigi Boccherini
Adrien Jurkovic, Thomas Descamps: viool. Raphaël Pagnon: altviool. Simon Lachemet: cello.
Strijkkwartet nr. 6 in D, Sz. 114Mesto – Più mosso pesante – Vivace; Mesto – Marcia; Mesto – Burletta: moderato; Mesto
Béla Bartók
Adrien Jurkovic, Thomas Descamps: viool. Raphaël Pagnon: altviool. Simon Lachemet: cello.
Strijkkwartet nr. 1 in c, op. 51 Allegro; Romanza: Poco adagio; Allegretto molto moderato e comodo; Allegro
Johannes Brahms
Adrien Jurkovic, Thomas Descamps: viool. Raphaël Pagnon: altviool. Simon Lachemet: cello.
arr. uit 6 Piano Pieces, Op. 118 - No. 5, Romance in F Major
Johannes Brahms
Adrien Jurkovic, Thomas Descamps: viool. Raphaël Pagnon: altviool. Simon Lachemet: cello.
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan