Dwarsliggers & Buitenbeentjes | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Dwarsliggers & Buitenbeentjes

za 13 jul 2024 15:00 uur
Componisten/uitvoerenden: John Coltrane | Peter Smid

Welkom bij de Concertzender, een grenzeloos muziekpodium voor avontuurlijke muziekliefhebbers.

DRUMMER ALEX RIEL (1940—2024) : FLEXIBELE VERBINDER, DIE ZIJN LEFGOZERS LEKKER LAAT RAVOTTEN

 

Alex Riel is in september 1940 geboren in Kopenhagen. Hij behoort tot een generatie Deense musici die enorm heeft geprofiteerd van de aanwezigheid van Jazzhus Montmartre. Montmartre is van start gegaan in 1959. Veertien dagen lang heeft de New Orleans klarinettist George Lewis (1900—1968) de archaïsche

inwijdingsmuziek in het nieuwe jazzhuis mogen verzorgen, maar daarna heeft de tenorsaxofonist Stan Getz (1927—1991) een paar jaar lang een prominente plaats op de affiche ingenomen. Getz heeft tussen 1958 en 1961 met zijn Zweedse echtgenote in Kopenhagen gewoond, en in die drie Europese jaren was hij veelvuldig in Montmartre te bewonderen.

De opkomst van Alex Riel  als een betrouwbare, soepel swingende ambachtsman met een verbindende inslag viel samen met de verhuizing naar Kopenhagen van de pianist Kenny Drew ( 1928—1993). Al snel opereerden Drew, de bassist Niels-Henning Örsted Pedersen (1946—2005) en  Alex Riel als het huistrio van Montmartre. Dit trio heeft tientallen rondreizende Amerikaanse  sterren van een inspirerende begeleiding voorzien. Ook veel musici uit de regio hebben geprofiteerd van de beschikbaarheid van dit huistrio: de zangeressen Karin Krog en Monica Zetterlund, de violist Svend Asmussen, de tenoren Jesper Thilo en Bent Jaedig, de pianisten Thomas Clausen, Carsten Dahl en Jan Lundgren, de bassisten Bo Stief en Jesper Lundgaard, de trompettisten Palle Mikkelborg en Allan Botchinsky, en niet te vergeten de gebroeders Doky, kinderen van een Deense moeder en een Vietnamese vader: de pianist Niels Lan en de bassist Chris Minh.    

Daarnaast is Alex Riel ook nog actief geweest bij een Deense popgroep, The Savage Rose, vanaf 1972 is Riel ook bijna dertig jaar betrokken geweest bij de verschillende groepen van de Deense singer/songwriter/popster Sebastian en bij tal van projecten op het gebied van variété, musical en muziektheater.

 

In deze eerste uitzending ter herdenking van Alex Riel besteden we aandacht aan een album dat hij na een carrière met veel hard bop op 56-jarige leeftijd in New York (maart 1997) heeft opgenomen voor het Deense label Stunt Records. Hij heeft zich omringd met een vijftal freeboppende lefgozers die elkaar de voorgaande 20 jaar in tal van combinaties zijn tegengekomen. Jerry Bergonzi (*1947) en Michael Brecker (1949—2007) zijn beiden virtuoze durfals die elkaar stevig op de huid zitten in twee composities van Bergonzi. Ook de andere musici (Mike Stern, Eddie Gomez en Niels Lan Doky) komen met sterk werk op de proppen. Copenhagen’s master sticksman, zoals Richard Cook hem noemt, hoort het allemaal vergenoegd aan, ziet af van solistische percussie-fratsen en blijft als een ware verbinder bescheiden stuwend op de achtergrond.   

 

 

SPEELLIJST

 

Alex Riel Sextet

Jerry Bergonzi, Michael Brecker—tenorsax   Niels Lan Doky—piano, producer   Mike Stern—gitaar   Eddie Gomez—contrabas   Alex Riel—drums

 

# 1.   Gecko Plex (Jerry Bergonzi)   7:18

         (Bergonzi, Brecker, Gomez, Riel)

# 2.   On Again Off Again (Jerry Bergonzi)   7:56

         (Bergonzi, Brecker, Doky, Gomez, Riel)

# 3.   He’s Dead Too (Jerry Bergonzi)   7:22

# 4.   Moment’s Notice (John Coltrane)   7:31

         (Bergonzi, Stern, Gomez, Riel)

# 5.   Bruze (Mike Stern)   7:41

         (Doky, Stern, Gomez, Riel)

# 6.   Invisible Light (Jerry Bergonzi)   5:42

         (Bergonzi, Doky, Gomez, Riel)

# 7.   Unriel (Niels Lan Doky)   5:35

         (Bergonzi, Gomez, Riel)

# 8.   Channeling (Jerry Bergonzi)   10:04 (in de uitzending niet compleet te

         horen) 

         (Bergonzi, Stern, Gomez, Riel)

 

Bron: Alex Riel Sextet: Unriel, Stunt Records (1997)

 

                                                                    ***** 

 

Samenstelling en Presentatie: Peter Smids

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan